Week 2

 

Maandag 6-12 greenvale

 

Na een goede nachtrust (tot 6:00 uur geslapen) en alles weer in geladen te hebben zijn we weer op weg.
We gaan richting whitSunday’s. Dit ligt aan de oostkust, iets onder Cairns.
Het is een behoorlijk stuk rijden en inmiddels zijn we al ruim 2 uur aan het rijden en zo’n 200 km verder, het is ongeloofelijk hoe die wegen hier zijn, smal en niet echt best.
Vandaag heb ik nog geen walibie’s gezien, maar wat niet is kan nog komen, koeien, papagaaien en kakatoes zie je genoeg, zoveel dat je er al bijna niet meer naar kijkt.

10:00 uur, We komen aan in Charters Towers.
Een leuke stad met zo'n 9000 inwooners met schitterende (camel kleurige) gebouwen.
We wandelen wat door de stad, doen wat boodschappen en verzenden ons verslag naar Nederland. Gelunched hebben we bij McDonalds en na een paar uurtjes lekker rustig aan doen moeten we weer verder.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

prettyphoto

We gaan weer richting de kust op Townsville aan, vlak voor Townsville ( +/- 100 m) zijn we een park in gegaan: het “Bowling Green Bay Nat. Park”. Hier lopen de walibies vlak voor je langs en zijn ze niet echt bang.
Er waren er dan ook genoeg die rustig bleven zitten en zich op de gevoelige plaat lieten zetten, hopelijk is die met dat jong uit de buidel ook gelukt!

prettyphotoprettyphoto

prettyphotoprettyphoto

prettyphotoprettyphoto

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Na even onderling overleg hebben we besloten om niet in het park maar elders te gaan overnachten (in het park was geen stroom en dan kon het wel eens te warm blijven zonder de airco en een goede nachtrust leek ons wel belangrijk). Dus maar weer een stuk terug gereden. Hier hebben we mango's naast de weg geplukt, we hadden er al eerder een paar uit een boomgaard gejat maar hier stonden ze in het wild. Er stond een oude roestige vrachtwagen waar ik op geklommen ben voor de foto.
10 Mango's rijker gingen we weer op weg.

prettyphotoprettyphoto

prettyphotoprettyphoto


Inmiddels zijn we aangekomen op campeerplaats “Silver link” in Ayr.
Hier staan we onder de mangobomen en we mogen er net zoveel meenemen als we willen!
2 Dikke mango’s vielen naast Roy op de grond. Lachen!!!!! Roy: als je die op je kop krijgt ben je wel zuur.
Ook had Roy het geluk dat er een dikke vette tor in zijn nek viel.

Bij het inchecken kregen we bevroren mango. Dus dat wordt een paar dagen mango eten.
Onze buurman, een Duitser, kwam de hele avond langs om een praatje te maken. Hij reist alleen dus hij zal wel eenzaam zijn. Hij wilde geen mango.
Ook hier stikt het weer van de papagaaien en morgenvroeg zullen ze ons wel weer op tijd wekken.

Avondeten: Saté stokjes met satésaus, rijst en salade. Geen mango.

Camping: Silver link barra charters
Plaats: Ayr
Kosten AUD 24,-

 

Dinsdag 7-12-1999

 

Om 8:00 uur gaan we weer op weg want we hebben een lange rit voor de boeg.
Bij Croper creek stoppen we en Metin en ik zijn daar gaan vissen.
Metin heeft er 3 meervalletjes uit gehaald en een ander visje. Ik kwam helaas niet verder dan 2 visjes en heb met een gooinet garnalen gevangen. Dit net was het eigendom van een man die ook aan het vissen was. Ik kon het natuurlijk niet laten om te vragen of ik ook eens mocht gooien. "No problem” zei hij.
De mensen zijn zo aardig hier, niet zo overdreven als de amerikanen, maar veel natuurlijker.

prettyphotoprettyphoto

prettyphotoprettyphoto

Het was prachtig weer en voor Roy en ik het in de gaten hadden waren we allebei aardig verbrand.
Na 2 uur vissen was het mooi geweest en moesten we weer verder, op naar Withsundays (Airly beach). Misschien gaan San en ik hier duiken.

Na een rit van een paar uur komen we iets voor 17:00 uur aan in Airly Beach. Hier is het een stuk drukker dan we gewent zijn de laatste week.
Metin heeft zijn eerste 4 fotorolletjes weggebracht, ben benieuwd wat het is geworden!
Even informeren wat de mogelijkheden zijn m.b.t. duike. Nou die zijn er genoeg, alleen moeten we snel iets boeken als we hier willen duiken want alles zit al bijna vol en de volgende 3 daagse trips gaan pas vrijdag en zaterdag weer!
Stress... wat nu? Als we beslissen om nu mee te gaan dan moeten we over 2 uur al weer terug zijn.
Toen bleek dat het echt de laatste mogelijkheid was hebben we het toch maar besloten om meteen te gaan.
Snel onze spullen bijelkaar gezocht en naar de duikwinkel gebracht. We hadden nog 1 uurtje de tijd en moesten nog wat dingen regelen. Onderwatercamera gehuurd, wat eten en natuurlijk even een internetcafe in. Je kent het wel even controleren op nieuwe mail en thuis laten weten dat je 3 dagen niets van je kunt laten horen.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Roy en Metin hadden besloten om niet mee te gaan. Wel jammer, ze zullen niet weten wat ze missen.
Roy en Meet hadden ondertussen een campingplaats geboekt Die twee vermaken zich wel in Airlie Beach, mooie vrouwen……….
Om 19:00 uur zijn we weer in de duikwinkel (Pro Dive) en worden we naar de boot gereden met een busje en 15 minuten later zitten we al op de boot met nog 14 anderen. Belgen, Fransen, Engelsen en Aussie’s en 5 man crew.

prettyphotoprettyphoto

Je zult het niet geloven, iedereen heeft op deze boot grote kamers en wij worden in de laundry kast gestopt.
Het is voorin de boeg en we hebben nog geen meter de ruimte voor onze bedden (stapelbed) om te staan, behelpen dus. Hebben wij weer. Piepklein.
Iedereen kwam even kijken en lachen. Maar we kunnen tukken, dus geen reden om te miepen.
We hebben even kennis gemaakt en toen eenmaal de boot ging varen zijn we met een stel nog even op het dek gaan zitten. Prachtige sterrenhemel hier, ziet er naar uit dat het morgen mooi weer wordt.
Ik kan het nog niet geloven, morgen duiken in de Great Barrier Reef, JOEHOOOOOOEEEE!!!!!!

prettyphotoprettyphoto

prettyphotoprettyphoto

De eerste nacht gaan we varen, van 20:30 uur tot 23:00 uur hebben we gevaren en om 2:00 uur waren we alweer onderweg.
Ik ben benieuwd wat de komende dagen ons gaat brengen!

Boot: Stella Maris
Great barriere reef

 

Woensdag 8-12-1999

 

Na een onrustige nacht (vaak wakker geworden door het deinen van de boot, het geluid van de ketting van het anker wat opgehaald werd (ankerketting loopt langs onze kamer langs) en door dat het koud is (de airco blaast namenlijk recht onze kamer binnen), krijgen we een simpel maar verder prima ontbijt. Het zonnetje schijnt.... wat wil je nog meer?
Niet veel later hebben we een korte briefing over wat we allemaal gaan doen en vooral aan welke regeltjes we ons moeten houden.
Dit duurt ongeveer een half uur en daana gaan we ons opmaken voor de eerste duik. Het wordt een duik van max. 18 meter diep en max. 40 minuten lang. Kort en niet diep dus.

De andere duiken die we vandaag gaan maken zijn ook max. 40 minuten en lopen qua diepte op van 16 meter naar 14 meter en de laastste van 12 meter diepte.
De eerste duik (rond 9:30 uur) waren we iets te diep geweest (18.3 meter), geen probleem maar we moeten het wel in de gaten houden.
Ik moet zeggen dat ik meer vis had verwacht. Het koraal daarintegen was geweldig, zo veel en zo groot en mooi!
San had last van hyperventilatie en voelde zich helemaal niet prettig toen we richting het rif snorkelden .
De duikleidster kwam terug gesnorkeld en heeft haar op haar gemak kunnen stellen.
Gelukkig kon ze daarna gewoon meeduiken.

Zoals ik vertelde zagen heel veel koraal, maar weinig vissen (ben in dan nu al verwend door 1 duikvakantie in de Malediven?).
Na 38 minuten zat het er weer op en waren we aan de oppervlakte.

Tijd voor de lunch. Deze bestond uit allemaal verschilende salades. Heerlijk.

De tweede duik was om iets voor 11:30 uur. Deze keer mochten we zelfstandig gaan duiken. Een Australische jongen uit Brisbane vroeg of hij met San en mij mee mocht gaan. Tuurlijk.... geen probleem.

Toen we onder wilden gaan bleek dat hij niet kon klaren (het wegnemen van de druk van je oren als er druk op komt te staan), hij moest zijn duik dus afbreken en San en ik zijn samen verder gegaan.
Wederom zwommen we in een koralen oerwoud. Werkelijk prachtig. Hoe vaker je er tussen zit hoe mooier het wordt.

39 Minuten later waren we weer boven. Helaas bleek dat San iets te diep was geweest en omdat veiligheid voor alles gaat mochten we de volgende duik maar 30 minuten onder blijven!
Inmiddels was het bewolkt geworden, jammer voor het duiken maar je kon wel normaal op het dek gaan zitten zonder meteen te verbranden.
Na de lunch was het weer tijd om kopje onder te gaan. Nou wat hebben we daar een hekel aan zeg *grin*.
Michael vroeg of hij weer mee mocht met ons en wederom hadden we geen bezwaar. We gingen met zijn drieën onder en hebben nu ook leuke andere dingen gezien zoals een “cuttlefish” een inktvissoort.
Helaas heb ik die niet gezien.

De vierde duik was een nachtduik. Om 18:45 uur lagen we weer in het water. Deze keer weer met zijn drieën maar nu met Tony een Belgische jongen.
Nu hebben we weer een cuttlefish gezien en nu heb ik er foto’s van gemaakt. Verder heb ik een murene gezien en verschillende garnalen en krabben.
Met een watertemperatuur van 25 graden is het heerlijk duiken. Koud krijg je het dan niet snel.

Iedereen is verbrand, ik ook en moet de aankomende dagen echt oppassen wat ik doe. Er staat wind en je hebt het niet in de gaten. San is voor het eerst van haar leven echt verbrand .....
Na het eten nog een poosje kleppen met de rest van de gasten aan boord. De vermoeidheid slaat aardig toe en ik ben aardig kapot van die 4 duiken.
Om 20:45 uur ga ik naar bed en binnen 15 minuten lig ik te slapen, morgen weer een vermoeiende dag!

Boot: Stella Maris
Great barriere reef

 

Donderdag 9-12-1999

 

Na een redelijke nachtrust worden we om 06:55 uur gewekt. Het ontbijt staat klaar en daarna meteen de eerste duik van vandaag.
Om 9:00 uur liggen we dan ook in het water voor wat ze hier een diepe duik noemen (max. 39 meter, maar dan maar voor 18 minuten). Ik noem dat geen diepe duik, maar misschien ben ik door de Malediven wel verwend geraakt (40 meter voor 44 minuten).
We besluiten om een duik te maken van max. 22 meter voor 38 minuten. Tony wilde met ons mee maar hij had last van zijn oren en kwam niet onder. San en ik zijn met zijn tweeen gegaan en na 36 minuten waren we weer boven. Het was een aardige duik, weer veel koraal en dezelfde vissen als de vorige duiken.
Na de eerste duik ben ik gaan snorkelen, niemand wilde mee maar dat boeide me niet. Na ruim 1 uur en met meer gezien dan alle duiken tot nu toe was ik weer terug op de boot.
Dit was echt het beste wat ik tot nu toe gezien heb, buiten het koraal heb ik veel anemonen en anemoonvisjes gezien, verder 1 spanish makrel, 3 pijlinktvissen, wat fuseliers, papagaaivissen en verder veel van de rifvisjes die hier voor komen.

Onze volgende duik zou er een worden van max. 16 meter diep en weer max. 40 minten lang. Tony is weer mee geweest, deze keer had hij geen last van zijn oor.
Ook deze duik was net als alle vorige duiken: veel koraal en weinig vis, zeker de grote jongens laten het afweten!

Na de duik ben ik weer gaan snorkelen deze keer ging Michael mee. Toen we in het water lagen bleek dat meerderen ons voorbeeld hadden gevolgd. We lagen in het water met 6 mensen, de meesten hielden het echter snel voor gezien (er stond een redelijke stroming wat best vermoeiend is).
Michael en ik bleven alleen over, na ruim 1 uur en 15 minuten zijn we maar het water uit gegaan om een beetje op te warmen voor de volgende duik die toen al voor 30 minuten later stond gepland.
Deze duik viel weer onder dezelfde categorie als de vorige duiken.
De nachtduik staat voor 19:00 uur gepland. Ik ben benieuwd hoe die is, want de vorige nachtduik was eigenlijk de mooiste duik tot nog toe!
Wederom was de nachtduik het beste, deze keer hebben we o.a. een hele mooie grote krab gezien, wat kleine krabbetjes tussen het koraal, een transparante garnaal en een heel klein rood garnaaltje in een anemoon.
We zagen ook een soort worm, minimaal 1 meter lang en een paar cm dik (2 á 3), dit had ik nog nooit gezien!
Andere duikers hebben een luipaardhaai en een bleu spotted stingray gezien.

Ik ben behoorlijk verbrand tijdens het snorkelen (vooral mijn kuiten) en behoorlijk moe van al die activiteiten en lig dan ook al om 21:00 uur op bed.
De andere lachen nu niet meer om onze kleine kamer. De rest zweet het bed uit maar wij hebben het heerlijk koel en slapen dan ook als roosjes.

Boot: Stella Maris
Great barriere reef

 

Vrijdag 10-12-1999

 

Om 5:30 uur worden we uit bed gerammeld. Onze eerste duik is erg vroeg want we hebben een reis van +/- 8 uur voor de boeg.
We duiken wederom op het zelfde stuk rif, dit word de 4e duik op het zelfde stuk.
Ook deze duik is van hetzelfde kaliber als de vorige. Nu komen we een napoleon vis tegen van ruim 1 meter.
Door andere duikers wordt een stingray gezien en er is ook een baracuda gezien.
Na de duik was er ontbijt en tijdens het ontbijt zag iemand dat er dolfijnen voor onze boot zwommen, ze zwommen lekker in onze boeggolven, wat een schitterend gezicht is dat zeg!
Ik ben even rustig op bed gaan liggen en 2 uur later was het al tijd voor de laatste duik.

prettyphoto

 

Duik 10 Hook Reef

 

Dit was een mooie duik en helaas moesten we al na 26 minuten omhoog.
Het probleem was dat het vest van San niet goed werkte.Elk keer als ze een beetje lucht in haar vest wilde blazen bleef hij lucht geven en schoot ze dus omhoog. We hebben toen maar de inflatorslang los gemaakt (sorry niet-duikers... jullie weten niet wat dat is en het is nu te ingewikkeld om het uit te leggen). Hierdoor werd het dus weer een korte duik (de vorige duik was er hetzelfde probleem en de crew was vergeten om er naar te kijken).
Ook hadden ze een fout gemaakt met de richting die we op moesten zwemmen. We moesten het rif aan de linker schouder houden, dat hebben we gedaan maar in plaats dat we dan met de stroming mee dreven moesten we er tegen in zwemmen. Dat is natuurlijk niet echt fijn!

Weer aan boord kregen we een de-briefing, even doorspreken hoe het was gegaan en of er op- en aanmerkingen waren. Tevens werden de breveten van de mensen die een cursus haden gevolgd uit gereikt.
Lekker relaxen in de saloon met een stel anderen terwijl de boot richting Airlie Beach vaart. Hier zitten Roy en Meet op ons te wachten.
Wat hebben die twee uitgespookt de laatste dagen?
We hebben net weer een luch gehad. En nu gaan we een potje kaarten, we durfen niet meer naar buiten. Te warm. Vanavond hebben we nog een gezellig uitje met iedereen.

Om 2 uur waren we weer in de haven. Met een busje werden we naar de duikwinkel in het dorp gebracht en Roy en Metin zaten al aan de overkant in een cafe op ons te wachten.
Ik ben de onderwatercamera terug gaan brengen naar de winkel en heb de foto’s laten ontwikkelen. Om iets voor 19:00 uur kan ik ze op komen halen.

Roy en Meet zijn woensdag met een watervliegtuig mee geweest en hebben boven de koralen gevlogen en 7 haaien, hele grote giftige kwallen, schildpadden en heel veel vis gezien.. Oftewel: ze hebben meer gezien dan wij. En wij zaten 15/ 22 meter diep. Ze hebben ook nog gesnorkeld bij het Hook Reef. Daar hebben wij onze laatste duik gemaakt.
Ze hebben zich dus aardig vermaakt.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Toen we de camper weer op de campeerplaats hadden geparkeerd en onze mailtjes klaar hadden ben ik de foto’s op gaan halen en de mailtjes gaan versturen.
Op de terugweg ben ik gaan kijken of alle mensen van de boot al in het restaurant (Eetcafe Morocco's) waren waar we afgesproken hadden. Inderdaad was iedereen er al ook San, Metin en Roy.
Daar hebben we wat gegeten en om iets over 21:00 uur ben ik naar de camper gegaan, ik was bekaf.
Ik kon het natuurlijk niet laten om mijn emailtjes die ik op gehaald had te gaan lezen en ik heb ze maar meteen beantwoord.
Om 22:15 uur lag ik dan eindelijk op bed!

Boot: Stella Maris
Great barriere reef

Camping: Whitsunday Wanderers Resort
Plaats: Airlie Beach
Kosten: AUD 26,-

 

Zaterdag 11-12-1999 Airlie beach

 

Om 7:15 uur is iedereen wakker. San wil nog even haar mailtjes controleren en ik maak van de gelegenheid gebruik om ze weer te versturen en op te halen. Dat ophalen gaat prima maar met het versturen is er een probleem. Een dezer dagen nog maar eens een poging wagen!
Na een heerlijke milkshake bij mcdonalds gehaald te hebben voor iedereen zijn we weer op weg gegaan.
We rijden het binnenland in op weg naar het Eungella Nat. Park.
Na een paar uur rijden waarvan zo’n 50 km bergopwaarts (hele stukken in zijn 1 anders komt hij niet omhoog), vindt de motor het niet leuk meer en is oververhit.
We hebben 30 a 40 minuten langs de weg gestaan om de motor af te laten koelen. Toen Roy de motorkap open wilde doen brak de handel af, hebben wij weer... zo schiet het natuurliijk helemaal niet op met dat afkoelen van die motor.
Roy en Metin zijn aan het pieren gegaan met een stok en warempel hebben ze de kap open gekregen, toen ging het afkoelen een stuk sneller.
San en ik zijn een stukje gaan lopen richting een stroompje dat de berg af kwam, we hebben even op een steen midden in het stroompje gezeten en wat foto’s van verkeersborden gemaakt.
Toen we terug kwamen was de motor zo ver afgekoeld dat we verder konden rijden.
Nog geen 3 km verder hebben we het hoogste punt bereikt en ging alles weer goed met de motor.
We hebben even zitten twijfelen of we boven op de berg op een kampeerplaats zouden overnachten, midden in de bush,bush.
Na overleg hebben we het toch maar niet gedaan (150 meter lopen naar de wc en douch en het stikte er van de zandvliegen en muggen).
Toen bleek dat we dat hele stuk weer terug moesten rijden, gelukkig deze keer berg afwaarts.

prettyphotoprettyphoto

Het leek ons een goed plan om richting de zee te gaan en we zijn uitgekomen Mackay, een klein plaatsje aan de kust ruim 200 km onder Withsundays.
Het bleek dat je hier kon vissen en Metin en ik hebben maar meteen aas meegenomen.
Bij zee aan gekomen bleek dat het een erg ondiep stuk is waar we moesten gaan vissen.
Op dat moment stond het droog en was het water ruim 500 meter verderop. Na het eten hebben we maar besloten om vroeg op te staan en dan te gaan vissen.

Ik ben toen maar gaan douchen om op tijd naar bed te gaan.Op de douche zag ik 2 groene boomkikkertjes zitten en toen ik weer naar de camper liep nog 4 hagedissen die bij de wasserette in het licht insecten aan het vangen waren en een grote kikker die in het donker voor mijn voeten wegsprong.
Roy was een computerspelletje aan het spelen en ik kon het niet laten om er bij te gaan zitten, werd het toch ruim na 23:00 uur voor ik op bed lag.

Diner: Vis sticks, schijfjes gebakken aardappel en ui, brocoli, bloemkool en een tomatensalade.

Camping: Beach tourist Resort
Plaats: Mackay
Kosten: AUD 22

 

Zondag 12-12-99

 

Om 4:30 uur ging de wekker en om 5:00 uur heb ik Metin maar wakker gemaakt (hij werd uit zich zelf wel wakker had hij gezegd, echt niet dus) en zijn we gaan vissen.
Bleek dat het water weer af aan het gaan was en moesten we dus toch een heel eind lopen.We moesten niet alleen dat hele eind over land lopen maar ook een heel stuk door het water, zeker wel 200 meter voor we het water tot aan onze knieen hadden staan.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Nou zul je denken wat zit er nou in zo’n laag water, dat dacht ik ook in het begin, maar het bleek dat het er stikte van de roggen, ik heb er minstens 40 gezien.
Metin heeft niets gevangen en ik heb er alleen eentje aan gehad, een stingray had mijn inktvis gepakt en moest dus mijn lijn door snijden, gelukkig zijn vissen die haken al na 2 dagen kwijt.
Na 2 uur had Metin het wel gezien en zijn we teruggelopen.
Sandra noemde ons "mafketels" dat we zo vroeg op stonden om te gaan vissen en ze moest lachen dat we niks gevangen hadden ook nog.
Op de terugweg zag ik allemaal kleine krabbetjes lopen, soms wel 100 bij elkaar. Roy en San wilde dit ook wel even zien en toen zijn we met zijn drieen gaan kijken. We konden het toch niet laten om ook nog even bij het water te gaan kijken.
Inmiddels was het al weer op komend water en zag je de vis mee het op nieuw ondergelopen land op gaan op zoek naar voedsel. Ik zag vlak voor mijn neus een shufflenoseshark zwemmen in nog geen 30 cm water!
Weer terug was het de hoogste tijd om verder te gaan.

We hebben bijna de hele dag gereden. Onderweg even gestopt bij een grot vlak bij Yaamba. Maar het was zo druk en we hadden geen zin om in een rij door de grotten te lopen. We hebben wat gedronken en zijn weer verder gaan rijden. Op weg naar de camper zagen we 2 kangoeroes, gekke beesten ze bleven gewoon liggen.
Ook toen we dichterbij kwamen om foto’s te maken. Eéntje keek even op en ging weer verder slapen.

prettyphoto

We kwamen om 15:00 uur in Rockhampton aan, waar we eigenlijk wilden gaan camperen, maar dat vonden we niets dus we zijn doorgereden naar Yeppoon.
Na weer stukje te hebben gereden zijn we in Yeppoon terecht gekomen. We staan op een camping direct aan het strand (nog geen 5 meter), Metin wilde gaan vissen daar heb ik ook geen bezwaar tegen dus snel wat aas gehaald aan de overkant van de weg en vissen maar. De eerste tijd hebben we bij een rotspartij zitten vissen, hier heb ik 3 vissen en een krab gevangen en Metin 2 vissen.
Toen het water te hoog werd en we van de rotsen af moesten komen, zijn we verder gegaan vanaf het strand.
Metin gooide in en haalde er meteen een shufflenosehark uit (hij was +/- 40 cm.)
Daarna wilde het niet meer bij hem, bij mij des te beter, in totaal had ik er 9.
In totaal hebben we 4 soorten vissen gevangen.
Om half tien zijn we gestopt met vissen. We stonken zo erg dat we maar meteen zijn gaan douchen. Daarna heb ik nog snel wat te eten gemaakt (Steak, erwten, rijst en een maissalade) en zijn we om iets na 00:00 uur gaan slapen.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Camping: Beachside Caravan Park

Plaats: Yeppoon
Kosten: AUD 20

 

{jgototop}{/jgototop}