Week 3

 

Dag 15


Zondag 12 juni

 

Vandaag maken ze weer 2 duiken en na het ontbijt gaan de duikspullen aan boord, gevolgd door de duikers.
Stefan kan helaas niet mee. Hij heeft last gekregen van zijn oor, een ontsteking van het buitenoor, wat vaak voorkomt bij het duiken in tropische klimaten.
Ron laat oordruppels vanuit het dorp komen, deze zullen morgen arriveren.

 

Duik 29

Bangka Island, Batu Gozo

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Duik 30

Bangka Island, Areng Kambine

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Dag 16


Maandag 13 juni

 

Vandaag een relaxdagje.

 

prettyphotoprettyphoto

 

Dag 17


Dinsdag 14 juni

 

Vandaag 2 duiken, de laatste 2 op Bangka Island.

 

Duik 31

Bangka Island, Tj. Husi

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Duik 32

Bangka Island, Batu Tiga

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Dag 18


Woensdag 15 juni

 

Vandaag nemen we afscheid van Bangka Lagoon en van Ron en zijn crew. Om 6 uur pakken we onze koffers weer in en zetten deze op het balkon. De tassen die we zelf kunnen dragen nemen we mee naar beneden. Dat scheelt weer gesjouw voor de crew. Onze duikspullen pakken we beneden in en alles wordt klaargezet zodat de crew deze aan boord kan zetten. Het is erg hoog water en daardoor ligt de boot lekker dichtbij.

 

prettyphoto

 

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Na het ontbijt is het tijd om nog wat foto's te maken en voor het bedanken van de crew. We worden een lange tijd uitgezwaaid door de achterblijvers en varen naar het vaste land, bij Manado. Dit duurt ongeveer een uurtje. De zee is nu wat ruiger dan bij onze aankomst, maar ondanks dit zijn we redelijk snel bij onze aankomstplek. Deze kust (strand) bestaat weer uit lava zand en is dus bijna zwart. Op Bangka hadden wel "wit" zand. Het is vandaag maar goed dat de zon niet schijnt, want anders is dit zwarte lavastrand niet te lopen op blote voeten. Deze kleur absorbeert namelijk de warmte en wordt dan bloedheet.

 

prettyphotoprettyphoto

 

 Er staat een heerlijk briesje hier. Nu is het wachten op ons vervoer. Omdat we wat eerder zijn vertrokken moeten we wachten, maar dat is voor ons geen probleem. Alexander gaat op pad met de camera en schiet zo leuke plaatjes en filmpjes.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

 Na een tijdje komt een busje ons ophalen. Alle bagage achterin, Ron en Jimmy (die weer mee is gegaan om naar huis te gaan) gaan voorin. Op de 2e rij gaan Alexander en Stefan, Ramonda en ik stappen achterin met nog een koffer en de rugzakken. We kunnen. We rijden door wat nederzettingen (Kampongs) en worden toegezwaaid door schoolkinderen in hun uniformen. Heel enthousiast omdat ze boelee zien (buitenlanders). Wij zwaaien vrolijk terug.

 

prettyphotoprettyphoto

 

Na een uurtje rijden door een prachtig landschap en Kampongs komen we aan bij de luchthaven van Manado. Hier worden we opgehaald door Roel, de eigenaar van ons volgende resort, Lumbalumba-diving. Roel is op de luchthaven omdat hij gasten af zet die terug vliegen naar Nederland. We gaan even in de aankomsthal zitten, bezoeken het toilet en drinken een colaatje. Als ik van het toilet afkom zitten de anderen aan een tafel met een voor mij onbekende vrouw. Dit blijkt Linda te zijn, de vrouw van Rob Sinke, eigenaar van Divers Lodge Lembeh waar wij de eerste 11 dagen te gast waren. Dat is dus toeval! Linda is hier om haar man op te halen. Even later komt Rob er aan en maken wij ook kennis met hem. Onze colaatjes worden betaald door Linda, wat lief!! Ondertussen zoekt Ron contact met Roel, deze zou rond 12.00uur op de luchthaven zijn. Na even gezocht te hebben is Roel met de auto naar de parkeerplaats gekomen. Hier staat ons busje met de bagage nog te wachten. Even Roel begroet en de spullen overladen in de ruime auto van Roel. We hebben van Ron en Jimmy afscheid genomen en zijn in de auto van Roel gestapt. Een beetje passen en meten, maar het ging prima. De rit naar Lumbalumba-diving verloopt vlotjes en heeft heerlijke airco! We rijden ook nog even langs het 1 na grootste Jezusbeeld. (De grootste staat in Rio de Janeiro). Hier stopt Roel even zodat Alexander dit beeld kan fotograferen.

 

prettyphoto

 

 De rit gaat verder en even later arriveren we in Lumbalumba. Roel toetert en de poort wordt opengemaakt. (www.lumbalumbadiving.com) Wat een verrassing! Een grandioos resort met een dito tuin (botanische tuin). Mooie planten en bloemen overal waar je kijkt en zeer keurig onderhouden. Een genot om naar te kijken. Roel rijdt naar boven (want stijl is het zeker) en zet de auto bij het restaurant. De duikbagage blijft hier en de rest wordt naar onze huisjes gebracht (met de auto). We worden nu ook welkom geheten door Juud en krijgen een heerlijk drankje in een kokosnoot. We genieten van het heerlijke vruchtendrankje en de omgeving. Na wat uitleg krijgen we de sleutels van onze huisjes (naast elkaar). Alexander en ik krijgen het seahorse huisje. We lopen naar het huisje (ook trappen, maar deze zijn zeer goed te doen) en zetten onze bagage binnen met hulp van Roel. Het huisje ziet er ook perfect uit: groot bed, mooie badkamer, apart toilet, koelkast en koffie/thee met waterkoker en een watercontainer met drinkwater. De schuifdeuren zet ik open en geniet van het uitzicht. De tuin en de zee zijn prachtig te zien. We hebben beschikking over een warme douche, plafondventilator en een airco. Heerlijk! Omdat we nog niet geluncht hebben mogen we iets uitkiezen van de menukaart. We kiezen voor een tonijnsandwich. Even later staat deze klaar in het restaurant. Heeeeeerlijk, met franse frietjes erbij. Dit beloofd wat voor de komende week! Het zwembad ziet er erg aanlokkelijk uit en wordt dan ook onze eerste activiteit hier. Wat een zaligheid! Voordat de muggen actief gaan worden gaan we naar onze huisjes en nemen een douche. Om 19.00 uur staat het diner klaar. Dit is in buffetvorm, met een soep erbij, rauwkost, sateetjes, visschotel etc. Als dessert….jawel…ijs!! We laten ons het eten goed smaken. Stefan krijgt van Roel andere, betere, oordruppels en zo hopen we dat hij vrijdag kan meeduiken. Na het eten nog even in de lounchehoek zitten. Morgen wordt er door ons nog niet gedoken en zullen we een dagje gaan shoppen in Manado. Even bespreken hoe we daar het beste kunnen komen. Juud komt met het voorstel dat we met haar mee kunnen rijden. Zij gaat boodschappen doen in Manado en ze had van Maria gehoord dat er een leuke souvenierwinkel is. Daar is zij ook nog nooit geweest. (Mercifull Building). Morgen rijden we dus met haar mee, ook Maria en haar dochter gaan mee. Haar dochtertje heeft nu vakantie. Het is inmiddels gaan regenen, niet zo'n beetje ook. Het komt met bakken uit de hemel. Alexander wilt toch zijn fototoestel gaan halen want vanavond zou er een bloem uit kunnen komen die maar een paar uur bloeit 's nachts: lady of the night. Dat wilt Alexander natuurlijk vastleggen. Meteen maar de paraplu's van ons huisje mee naar beneden genomen. Toen wij naar boven wilden regende het nog steeds pijpenstelen, dit hield voorlopig niet op. Eenmaal in ons bed dendert de regen nog steeds op het dak.

 

prettyphotoprettyphoto

 

 

 

Dag 19


Donderdag 16 juni

 

Vandaag gaan we dus naar Manado, de hoofdstad van deze provincie.
Om half 9 gaan Alexander en ik ontbijten. Het is gelukkig weer droog en de wind is gaan liggen maar de golven zijn echt serieus.
Het duiken voor de andere 4 gasten wordt in overleg geannuleerd. Ze zijn vrij gevoelig voor zeeziekte en dus is het verstandig om niet uit te varen.

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt gaan we nog even zitten.
Rond 10.00 uur stappen we in de auto van Juud en rijden naar Manado, ongeveer een half uur rijden.
We rijden gezamenlijk naar het Mercifull Building en zien hier de souvenirshop. Het staat hier echt bomvol.
Alexander en ik zoeken een T-shirt uit (helaas hebben ze niet de juiste maat voor Alexander), een asbak, een mok en stof. Deze stof wil ik aan de muur hangen met daarop een aantal mooie uitvergrotingen van gemaakte foto's.
We krijgen nog wat korting op het textiel. Het personeel in deze shop spreekt trouwens best een goed woordje Engels.

Ondertussen is Juud met de 2 anderen vertrokken en hebben wij nadat we klaar zijn een taxi besteld.
Die is er zeer snel (Blue Bird). Na een kort ritje worden we netjes afgezet bij de Mega Mall (een vrij nieuw en modern overdekt winkelcentrum).
Hierin zijn veel computershops, elektronicashops etc. te vinden. Heerlijk koel daarbinnen.
Hier vindt je ook KFC waar het erg druk is.
We komen een shop tegen waar ze de heerlijkste verse broodjes verkopen, gevuld met van alles en nog wat, ook chocolade croissantjes, muffins en broodstengels, te veel om op te noemen.
Natuurlijk kunnen we dat niet aan ons voorbij laten gaan en kopen het een en het ander van dit lekkers. Je kunt de bakkers ook aan het werk zien. Alles is dus supervers. En het is inderdaad heerlijk.
We eten ter plekke wat en de rest gaat straks in onze koelkast…voor later.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Aan de achterkant lopen we weer naar buiten, ook hier parallel allerlei winkeltjes. Veel kledingwinkels, schoenenwinkels, mobiele telefoonwinkels, banken, doe het zelfzaken en overdekte markt met chinese! spullen.
Alexander en ik gaan eerst op zoek naar een ATM (pinapparaat). De eerste accepteert onze pas niet, dus even verder gelopen.
Hier is wel een bank waar we kunnen pinnen. Denk je al een heel bedrag te hebben gepind…is dit maar een paar tientjes waard.
Even later hebben we ontdekt dat je zelf een bedrag kan ingeven wat je wilt pinnen. Dat schiet tenminste wel op. Ik wil tenslotte nog een paar sloffen sigaretten kopen. En een paraplu. Die vind ik zo mooi.

We zijn op zoek naar nog een souvenirwinkel die hier in de straat moet zijn, maar helaas niet kunnen vinden.
We lopen een winkeltje in met wat klein spul en T-shirts. Gelukkig hebben ze hier wel de juiste maat voor Alexander, dus die heeft er nu ook een. Altijd leuk!
Ramonda heeft aan een verkoopster gevraagd (die gelukkig wel Engels spreekt) of zij een souvenirwinkel weet waar ze houten maskers verkopen. En ja hoor…een stuk verderop. De verkoopster heeft dit mooi opgeschreven.

Nu gaan we eerst lunchen, maar vooral wat drinken. Want het meegebrachte water is al zowat op.
Het is vandaag prima weer, de zon komt er wat door. Erg benauwd dus.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

We besluiten om naar de MacDonalds te gaan om te lunchen. Tja….
We weten dat het eten hier goed zou moeten zijn, die andere restaurantjes zeggen ons niet veel en of die goed zijn???? Ziek worden willen we niet.
Nog 10 minuutjes lopen en we arriveren bij de Mac. Heerlijke airco binnen.
De Mac ligt aan de kust van Manado. Niet een erg idyllische plek hoor. Manado is dan wel een grote stad, maar daar heb je dan alles mee gezegd.
Ook weer blij om even naar het toilet te kunnen.
We gaan ons eten bestellen, maar de dame verstaat geen Engels!
Dan een collega erbij gehaald. En ja hoor…het komt goed.

Nog even een ijsje en we gaan weer op pad.
Alexander heeft het eigenlijk wel gezien. We besluiten dat Ramonda en Stefan met een taxi naar die souvenirwinkel gaan. Alexander en ik gaan nog even naar de grote supermarkt onder de megamall. Daar kan ik vast wel sigaretten kopen.
Daarna zullen wij de taxi nemeni naar Lumbalumba.

In de supermarkt kunnen we bij de kassa de sigaretten kopen. Eerst haalt ze 1 pakje uit de la. Maar ik wil 4 sloffen. Oef…4 ja?
Okee…de verkoopster gaat naar achteren en komt met 4 sloffen terug. Ze vraagt nog een keer of 3 of dat wel goed is. Wij hebben gezegd dat dit inderdaad zo goed is.
Ook nog een paraplu gekocht, die ter plekke door een verkoper wordt geshowd. Hilariteit alom.
We lopen nu nog even door de winkel.
Ze verkopen van alles, zelfs keukenspullen/apparatuur. Nutella kennen ze daar ook. We kopen nog even 2 flessen Pepsi van anderhalve liter voor nog geen €0,70 per stuk!

We gaan naar buiten en meteen vraagt iemand of we een taxi willen. Dat willen we.
Even gekeken of de meter het doet, want je weet maar nooit wat je dan aan het einde van de rit moet afrekenen. Er was ons al verteld dat het ongeveer € 4 á € 8,- kost.
Dit klopt helemaal, gelukkig niet afgezet. De taxichauffeur heeft ons keurig gebracht bij Lumbalumba. Daar aan gekomen wordt de poort geopend.

 

prettyphoto

 

De chauffeur wist niet of hij de weg naar boven moest volgen. Maar op onze aanwijzing dat het wel de bedoeling is, rijdt hij naar boven.
Bij het restaurant rekenen we af. Rp 61.000 (we hebben hem Rp 70.000) gegeven.
Tja, toen moest hij weer weg daar. Vooruit kan niet, dus achteruit.
Dat ziet hij niet zo zitten blijkbaar.
Alexander is achter de auto gaan staan om aanwijzingen te geven. Maar toch stapt hij nog 3 keer uit (het is daar niet echt breed) en sloeg op zijn hart, hij had het een beetje Spaans (Indonesisch) benauwd geloof ik.
Maar toen het keukenpersoneel in het Indonesisch hem heeft bijgestaan, lukt het hem alsnog om weg te rijden.

Ik heb ondertussen de sleutel gehaald in het restaurant en ga de spullen op onze kamer leggen. Alexander volgt al snel.
We gaan eens heerlijk naar het zwembad…verkoeling zoeken. Een weldaad na een paar uur in de warmte van de stad en het shoppen.

 

prettyphotoprettyphoto

 

Na een tijdje arriveren ook Ramonda en Stefan in hun taxi (hun taxichauffeur kon zijn ogen niet geloven toen hij het terrein opreed…hij zei steeds maar woww..)
Ze hebben de shop gevonden en zijn helemaal blij met hun aankopen. De winkeleigenaren ook.
We besluiten om zondag of dinsdag ook nog eens naar deze shop te gaan, want we hebben nog niet echt wat we willen hebben.

Na een tijdje lekker bij het zwembad te hebben gehangen/gezwommen gaan we ons weer douchen en aankleden voordat de muggen hun aanval gaan inzetten.

 

prettyphoto

 

Om 19.00 uur gaan we naar het restaurant. Heerlijk gegeten, met weer ijs na. Wat heerlijk!
Nog even lekker zitten op de banken en daarna ons bedje weer opzoeken. De airco hadden we al aangezet zodat het heerlijk koel op de kamer is.

 

prettyphotoprettyphoto

 

Dag 20


Vrijdag 17 juni

 

Vandaag is mijn dochter Eline jarig, dus de laptop gaat mee naar het restaurant als we gaan ontbijten.
Ik krijg op mijn telefoon helaas geen verbinding om haar te sms-en, dus ga ik een e-card sturen. Dat kan ik mooi doen als Alexander, Ramonda en Stefan gaan duiken vandaag.
Ook kan ik vandaag het reisverslag goed bijwerken, dat valt niet mee omdat dit al niet gedaan is vanaf dat we op Bangka Lagoon arriveerden.
Om 7.30 uur gaan we ontbijten. Daarna gaat Alexander zijn camera in orde maken voor de onderwaterfoto's. Ik installeer me op de bank.

Om 8.15 uur komt de duikgids de duikers halen. Ze zijn maar met z'n 3-en.
Het echtpaar uit Singapore vliegt morgen terug en mogen dus niet meer duiken en het Duits echtpaar gaat vandaag de Minahasatour maken, zij vertrekken morgen ook, maar gaan nog een dag of 2 naar Singapore voordat ze naar huis vliegen.
Zo te zien is de zee rustig, hopelijk blijft dit zo. Het is toch gauw zo'n uurtje varen per catamaran-achtige boot naar de duikstek. De duikstekken worden in overleg met de duikgids bepaald.

 

prettyphoto

 

Ramonda wilt graag naar een plek waar grote schildpadden zwemmen. Er is natuurlijk nooit een garantie dat ze er zitten, maar de kans is wel zeer groot.
De duikstekken zijn natuurlijk erg vaak bedoken door de gidsen hier.
Helaas was het koraal ernstig beschadigd door het vele aantal duikers op deze stek.
Wel hebben ze een enorme schildpad gezien, dat was de moeite waard.

 

Duik 33

Bunaken Island, Lekuan III

 

 

Duik 34

Bunaken Island, Lekuan I

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

's Avonds heerlijk gegeten, wat zitten kletsen en daarna naar bed gegaan.

 

prettyphotoprettyphoto

 

Dag 21


Zaterdag 18 juni

 

Vandaag is Alexanders verjaardag.
Bij het binnenkomen in het restaurant wordt Alexander gefeliciteerd door de aanwezigen.
Alexander heeft gisteren besloten om vandaag niet te gaan duiken vanwege de slechte toestanden van het koraal.
Ramonda en Stefan gaan wel duiken. Maxi (duikgids) heeft nog getracht Alexander over te halen, zonder resultaat.
We besluiten om lekker te relaxen en af en toe te zwemmen en misschien naar Manado vandaag om wat souvenirs te gaan kopen.
Na de lunch vragen we of ze de taxi kunnen bellen om naar Manado te gaan.
Deze zou over een uur arriveren, dus zijn we ons na een tijdje om gaan kleden. Het is vandaag een hete dag met veel blauwe hemel en bijna geen wind.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

We zijn amper klaar met omkleden of de taxi komt er aan rijden en we stappen meteen in.
Het kaartje met adres van de shop en de routekaart laten zien. Taxichauffeur moet echt een paar keer kijken en lijkt het dan te snappen. Deze chauffeur spreekt een heeeeeeeel beetje Engels, gelukkig.

We vragen of we onderweg even kunnen pinnen. Dat gaat goed komen. Terwijl Alexander pint kijkt hij nogmaals op de routekaart.

Uiteindelijk zijn we snel op de plaats waar we moeten zijn. De chauffeur vraagt of hij moet wachten (we hadden een riante tip gegeven naast de werkelijke kostprijs van de rit).
We zeggen hem dat het niet hoeft omdat we niet weten hoe lang we nodig hebben in de shop.
Maar hij blijft wel wachten, achteraf gelukkig met de teller uit. Hij zal geen andere rit hebben gekregen in die tijd.
Hij heeft wel de auto aan de andere kant van de straat geparkeerd. Na een tijd is Alexander naar hem toegelopen en vertelde dat we bijna klaar zijn en de chauffeur komt nog even de shop binnen.

Alles wordt zorgvuldig ingepakt in de shop en we kunnen weer terug naar Lumbalumba diving.
Bij aankomst krijgt de chauffeur wederom een tip en Alexander krijgt aansluitend een ferme handdruk van hem.
Nog even een lekkere, verfrissende duik in het zwembad en daarna naar boven om te douchen etc. Daarna een heerlijk buffet.
Als toetje en als klap op de vuurpijl:…
De verlichting ging uit en tadaaaaaaa…. Een enorme taart met kaarsjes voor Alexander wordt binnengebracht onder de muzikale begeleiding van Happy Birthday!!!
Het is een heerlijke chocoladetaart van zo'n 10 cm hoog. En hij was echt superlekker.

Nog even uitgebuikt en naar bed. Pfff…wat lekker als de airco en ventilator je huisje hebben afgekoeld.

 

prettyphoto

 

{jgototop}{/jgototop}