Dinsdag 23 februari 2010

 

Vandaag om half 7 al klaar wakker en maar uit bed gegaan. Alexander kreeg van Jan nog tabletten mee vanwege de buikklachten en alle gevolgen van dien. Hopelijk gaan deze werken.
Drukke ochtend (dag voor de boeg). Na het ontbijt en de spullen in de auto te hebben geladen zijn we rond 9:30 uur weggereden bij Jan en Corrie. Onze eerste halte was de benzinepomp. Vol laten gooien en onze raampjes werden gepoetst (In Afrika is er geen zelfbediening bij benzinepompen …alles wordt voor je gedaan. Je zegt welke benzine je wilt en of je hem vol wilt en natuurlijk een tip).
Nog even naar de Mall in Longbeach voor wat Randen en een roadmap van Zuid Afrika.
Rond 10 uur op weg naar Oudtshoorn, onze eerste B&B bij Burga. (een uit Duitsland afkomstige vrouw).
Een vermoeiende trip door de bergen heen en ellenlange wegen. Bij Riviersonderend (plaatsje) hebben we even de benen gestrekt, sigaret gerookt en geplast bij een benzinepomp (overigens zijn dit prima stopplaatsen, genoeg mensen op de been, geldautomaat, winkel en prima schone toiletten). De tabletten blijken wel al wat aan te slaan al voelt Alexander zich echt niet happy.
Na deze pauze doorgereden en weer door een aantal bergenwegen/passen. Uiteindelijk kwamen we bij Ronnie’s Sexshop…een leuk restaurantje/bar waarbij je iets heel anders zou gaan denken he!!. Heerlijk kunnen rusten en na een kop thee heeft Alexander op de achterbank een hazenslaapje gedaan. Liever hier dan op een plek waar het niet echt veilig zou kunnen zijn.
Ondertussen heb ik nog een kop koffie genomen en heb de boel daar eens bekeken. Er zit een leuk winkeltje waar je natuurlijk spullen/souvenirtjes kan kopen met de naam van dat restaurantje, het is daar wel een begrip geworden. (deze Ronnie is ooit gewoon onder zijn naam begonnen met de bedoeling om hier een farmstall van te maken. Maar omdat er weinig mensen kwamen heeft een vriend/kennis van hem gezegd: Wil jij meer klanten? Dan weet ik wel wat. Vervolgens gewoon het woord Sex erbij geschreven en tjsakkaa…. vele klanten extra die alleen al vanwege de naam extra nieuwsgierig raken en toen heeft hij besloten om er een bar/restaurant van te maken).
Ook binnen in de bar (als je het al zo kan noemen) zijn overal namen van klanten geschreven, hangen t-shirts, bh’s en ik weet al niet wat tegen de muren en plafonds. Ik zag er zelfs een t-shirt van iemand uit Breda! Wereld is soms klein.
Na Alexander uit zijn slaapje te hebben wakker gemaakt zijn we verder gereden, nog behoorlijk wat km’s te gaan. Maar gelukkig voelde Alexander zich al wat beter, dat rijdt toch een stuk prettiger hoor.
Onderweg wat baboons gezien, struisvogels, schildpad op de weg en roofvogels.
Deze zullen we de komende week vast vaker te zien krijgen.
Rond 17:00 uur komen we aan in Oudtshoorn bij Burga B&B. Wat een geweldige B&B is dit, alles tot in puntjes verzorgd en schoon, een bad met ligbad en douche, 2 wastafels, matching kaptafel, bed etc. Ook een zwembad in de mooie tuin.
Jammer genoeg regende het dat het goot toen we aankwamen, Burga was er blij mee, het was de afgelopen tijd zo bloedheet (48 graden en geen wind) geweest, dat regen welkom was.

prettyphotoprettyphoto

We zijn heerlijk in bad geweest en vroeg slapen! Ook het reisverslag bijgewerkt. Er werd ’s avonds rond 21.00 uur nog aan de deur geklopt door Burga. Ze vroeg hoe het met Alexander ging en of ze echt niets te eten moest maken voor ons (omdat we niet naar een restaurant waren gegaan). We hebben haar verzekerd dat het een heel stuk beter ging en echt geen eten wilde. Wel vreselijk lief en attent van Burga!
Hopelijk heeft Alexander morgen geen last meer van zijn buik/ingewanden en kan er weer gewoon gegeten worden.

Overnachting: Burga's B&B Oudtshoorn
Diner: n.v.t.
Bezienswaardigheden/Attracties: Ronnies sex shop
Gereden afstand: 290 km

 

Woensdag 24 februari 2010

 

Vanochtend om half 9 aan tafel gegaan. Wat had Burga een werk gehad aan het ontbijt. Alles erop en eraan, van verse fruitsalade, brood, broodjes, toast, vleeswaren, (cheddar) cheese, verse roomkaas, camembert, koffie, thee, juice, cerials en gekookt eitje. Er waren nog 6 andere gasten. Een echtpaar uit Oostenrijk, een echtpaar uit Duitsland (die de helft van het jaar in Zuid Afrika wonen en 2 knullen (1 uit London en 1 uit Amerika – de Londenaar was journalist van de Times, die zou een verslag maken van de meerkats in Johannesburg…dit ging echter niet door en is gaan reizen).
Alexander heeft beloofd Burga’s website op zijn site te zetten.

Om 10:00uur vertrekken we uit Oudtshoorn op weg naar de Cango Cave’s. Daar hebben we wat koffie/fris gedronken in afwachting van de tour. Deze startte om 11:00 uur. Een hele leuke rondleiding van 1 uur gemaakt, compleet met gezang van de tourguide (dit was in een gedeelte van de cave waar vroeger concerten werden gegeven vanwege de mooie akoestiek daar). En het klonk goed! De concerten zijn ooit weer gestopt omdat mensen gingen ‘zwerven’ door de grot en allerlei stukken afbraken van de zeer oude stalagmieten en stalactieten.
Tijdens het lied ging de verlichting uit, net zoals het in de tijd was toen de eerste persoon deze kamer ontdekte…aardedonker dus, alleen een lampje aan die net zoveel licht gaf als degene bij zich had tijdens de ontdekking van deze kamer in de grot. We zijn door een aantal ‘kamers’ geloodst en de tourguide gaf zeer veel informatie op een humoristische manier. Erg leuke tour geweest dus.
Na afloop zijn we naar een Ostrichfarm (Struisvogelpark) gereden net buiten Oudtshoorn. Bij aankomst zou de safari om half 2 beginnen en hadden we nog even tijd over. Even in het winkeltje geweest waar ik een leuke brillenkokker zag. Na de prijs te hebben gezien heb ik hem maar weer teruggelegd. Oeps…later hoorden we waarom struisvogelleer zo duur is (wegens de bewerking die erg veel tijd kost blijkbaar).
Wel een leuk kettinkje gekocht voor aan het mobieltje van Helma, met een struisvogeltje eraan natuurlijk.
Hierna hebben we wat gedronken en een ijsje gegeten. Na de plaspauze kon de safari beginnen. We waren met nog 3 andere mannen in het gezelschap. Onze guide was Leon, een man met humor.
Als eerste kregen we dvd te zien: huis van de oprichter van de farm, uitleg over het hoe en waarom van de farm en de struisvogels.
Mannelijke struisvogels hebben zwarte veren en vrouwtjes hebben wat gemêleerde veren. Er waren ook ‘albino’ struisvogels. (niet echt albino’s omdat ze geen rode ogen hebben en slechte veren, hier wordt dan ook niet mee gekweekt).
Na afloop van deze uitleg liepen we naar buiten en konden we struisvogels van dichtbij bekijken. Er waren kleintjes van 3 maanden oud en waren al behoorlijke beesten. Er liepen ook enkele grotere bij, deze waren net zo oud, maar er was iets genetisch mis mee.
Daarna een koppel bekeken met kleintjes van 1 week oud. Ook waren er 2 emoes te zien. Vervolgens werden we in een arena geloodst…en mocht op een struisvogel zitten om foto’s te maken. Okee dan…heel even…op een albino, die zijn toch niets waard ;-)
Vervolgens kwam er nog een grote groep bezoekers bij en mochten degene die wilden een ritje maken op de struisvogel. Er waren er toch een aantal bij die dit wel aandurfden. Ons niet gezien.
Als laatste werd er een race gehouden…2 struisvogels met hun berijders. Onder luid gejoel was dit korte stukje een leuk onderdeeltje. De 2 jockeys hebben van ons een fooi gekregen en de tourguide ook natuurlijk. Dit werd in een kastje met gleuf gedaan bij wiens naam de tour had gegeven.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Om 14:10 uur zijn we hier weggegaan op weg naar Knysna. Na even een bezoek te hebben gebracht aan Knysna Head (waar voorheen altijd een duikschool zat) om te informeren of Alexander morgen een duik kan maken bij de zeepaardjes. Helaas bleek de duikschool weg te zijn. We hebben wel even van het uitzicht genoten van de Indische Oceaan die daar terplekke door een smal deel gaat. Spectaculair om te zien overigens. Als je daar doorheen vaart met een boot ben je niet verzekerd en vaar je daar op eigen risico….zegt al genoeg he.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Nog even wat gedronken in een restaurantje boven de ex-duikschool en vervolgens naar de B&B Bridgewater gereden. Helaas bleek terplekke de weg opgebroken te zijn, maar na wat gedoe kwamen we er aan. Toen bleek dat ze ons deze dag niet verwachten. Onze reservering op 24 januari had gestaan. Ze vonden het toen al raar dat 2 gasten van Jan en Corrie niet op kwamen dagen. Beetje miscommunicatie geweest blijkbaar. We werden toen verwezen naar Bridgewater Manor…er vlak achter met een mooier uitzicht werd beloofd. Na een beetje gezoek en wat scherpe bochten kwamen we daar aan. De poort werd voor ons opengedaan (al duurde dit een tijdje) en konden we de auto parkeren. Vervolgens uitleg over kamer/ontbijt etc. Onze spullen uit de auto gehaald en even van het mooie uitzicht genieten! Prachtig…aan de overkant zien we Knysna Head.
Eerst maar een verfrissende douche genomen…waren we toch wel weer aan toe. Onderweg naar Knysna hadden we een flinke bui gehad, maar daarna was het weer broeierig warm.
Na de verkwikkende douche op zoek naar een restaurant. Ons waren een aantal restaurants aangeraden aan het Waterfront (havengebied) van Knysna. Onze TomTom heeft ons weer keurig geloodst…al was het niet ver, anderhalve km ofzo. Hier bleek het Waterfront ook al chique te zijn…winkeltjes te kust en te keur. Even wat sigaretten gekocht en op zoek naar het restaurant “The DryDock”. Deze hadden we al snel gevonden. Gegeten: carpaccio en struisvogelbiefstuk, smaakte wel aardig maar zeker geen topper in de ogen van Alexander, wel een tegenvaller in deze best wel chique buurt (veel Engelsen…koude kak??). Terug naar de B&B en onderweg even de tank volgegooid.
Morgenochtend staat om 8:30 uur het ontbijt klaar.

Overnachting: Bridgewater Manor
Diner: The Drydock
Bezienswaardigheden/Attracties: Cango Cave’s, Struisvogel farm, Knysna: Heads, Waterfront.
Gereden afstand: 386 km

 

Donderdag 25 februari 2010

 

Om 7 uur waren we al wakker, niet al te best geslapen vannacht. Bedden lagen prima, daar lag het dus niet aan. Helaas voor ons zat het weer niet mee, het regende dus.
Om 8 uur kleren aan en tassen weer inpakken en om kwart over 8 naar beneden voor het ontbijt. Dit was een Engels ontbijt. Ik heb the sausages gelaten voor wat die waren, maar wel een gebakken eitje op toast en nog een boterham met een kaassoort. Ook was er heerlijk vers fruit. Alexander heeft alleen wat fruit en yoghurt gegeten. Met zijn buik gaat het nog niet lekker dus. Dat is balen.
Om 9:00 uur (na af te hebben gerekend en tassen in de auto te hebben gezet) vertrekken we naar Knysna Elephant Park, zo’n 20 km verderop.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

De rondleiding zou om 10:00 uur starten, dus hadden we ruim de tijd om wat rond te kijken in de ontvangstruimte waar van alles over olifanten te vinden was. Natuurlijk ook over de ivoor/jacht. Dit is gelukkig verboden hier! (maar helaas blijkt het voor veel mensen toch nog lucratief om op ivoorjacht te gaan….heel erg jammer. Dit is een groot probleem in alle wildparken)
De rondleiding begon met een dvd over het hoe en wat en veiligheidsmaatregelen. Je loopt tenslotte wel tussen de olifanten. Ze zijn weliswaar afgericht, maar het blijven wilde beesten.
Eerst kregen we de nachtverblijven te zien. In die ruimte was ook een kamer ingericht (een soort open zolder) voor gasten die graag een nacht bij de olifanten willen doorbrengen.
Vervolgens werden we geleidt naar het vervoermiddel ter plekke; een tractor met daarachter 2 aanhangers met bankjes voor de bezoekers, gelukkig met een dak tegen de regen.
Na een kort ritje kwamen we bij de olifanten, die perfect weten bij het horen van de tractor dat er voer in aantocht is. Bij de receptie kan je namelijk een emmertje met fruit kopen om de olifanten te voeren.
De olifanten gingen bijna als vanzelf achter een rek staan en iedereen mocht het fruit geven aan de olifanten. Doordat het daar ook regende waren de slurven lekker modderig, net als de olifanten zelf.
Best leuk om die olifanten te voeren, het was zo op.
Vervolgens mochten de gasten in groepjes mee met een begeleider. Wij liepen met een begeleider mee naar de leader of the pack met zijn vrouwtje. Het mannetje is 24 jaar en het vrouwtje 18. Inmiddels hebben ze al 2 nakomelingen.
We konden gewoon met ze meelopen en aaien. Ze schijnen een hele gevoelige huid te hebben en het mannetje ging daarom heerlijk zand over zich heen blazen/gooien. De begeleider heeft ook opnames gemaakt dat wij bij deze 2 olifanten staan.
Na een half uur konden we kiezen om hier te blijven of om weer mee terug te gaan naar het restaurant/winkel/uitgang. Wij kozen voor dat laatste.
Het was trouwens leuk om te zien hoe ons vertrek verliep. Wij liepen achter onze begeleider aan en even later volgden de olifanten vanzelf….ze hadden de tractor met nieuwe gasten (en dus nieuw voer) al aan horen komen.
Op het terras van het restaurant aangekomen hebben we wat gedronken en foto’s gemaakt.
Vervolgens zijn we om 11:25 uur weer in de auto gestapt om naar Birds of Eden te gaan.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Birds of Eden is een overdekt vogelpark, blijkbaar de grootste ter wereld. Hier natuurlijk een boekje gekocht om de gekiekte vogels later te kunnen determineren.
Het was zeer mooi aangelegd, op een manier die de natuurlijke omgeving van deze vogels nabootst; een waterstroom, waterpartijen en er kan blijkbaar voor mist gezorgd worden. Je werd over een vlonderbrug kriskras door het park mooi overal langs geleidt, van boven naar onder en weer terug.
Helaas regende het wederom, maar door de hoge begroeiing viel het allemaal reuze mee.
Vele vogels (of zoals in het Zuid Afrikaans baie ‘voëls’) gezien, ook kleine aapjes (Gold-handed Tamarin) gezien. Helaas geen vleermuizen of eekhoorntjes gespot.
Ook was er een schitterend gedeelte waar flamingo’s, eenden in diverse pluimage, kraanvogels, ibissen, rode ibissen etc etc te zien waren. Geweldig mooi allemaal.
Na afloop zijn we rond 13:20 uur naar een tankstation geweest om even wat contant geld in te slaan en wat biscuitjes, heeft Alexander wat te eten en het is niet zo zwaar op de maag liggend.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Vervolgens op weg naar onze volgende overnachting in Tsitsikamma National Park. Helaas regende het bij aankomst.
Inchecken duurde wel een tijdje. Het bleek dat het huisje wat Jan en Corrie voor ons hadden gereserveerd nog niet leeg/schoon was. De vorige gasten hadden extra verblijf gevraagd. Op zich is dat nooit echt een probleem, maar wel als ze later dan 10:00 uur weg gaan. Normale uitchecktijd is 9:00 uur. De man achter de balie verontschuldigde zich en heeft wat heen en weer gebeld om te regelen dat het huisje klaar moest zijn en kreeg er pijnlijke spieren van. (wij zouden zeggen: ik krijg er de zenuwen van).

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Enfin, ons maakt het niet uit hoor. Ze waren blijkbaar al druk aan het schoonmaken. Als vergoeding van dit vervelende oponthoud (ahum) krijgen wij morgen een gratis boottocht…..mits het weer het toelaat want vandaag schijnt hij ook niet te kunnen varen vanwege het weer.
We zien het morgen dan wel weer, maar het is dan mooi meegenomen, want het schijnt de moeite waard te zijn. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijke van hoe Alexander zich voelt. Vanmiddag heeft hij alsnog een tabletje genomen tegen zijn buikklachten. Hopen dat dat nu echt afdoende is.
Bij aankomst bij ons huisje (no 6) waren ze inderdaad nog aan het schoonmaken, maar ach, we hebben vakantie.
We hebben een huis met een prachtig uitzicht op de Indische Oceaan en de branding op nog geen 30 meter afstand. Serieus mooi. En branding is er volop! Schitterend.
Terwijl ik dit verslag type ligt Alexander even een uiltje te knappen en gaan we straks even wat rondkijken. Center Parcs verbleekt bij dit National Park hoor. Het huisje is van hout met alles er op en eraan, zelfs een complete keuken. Wij gaan hier geen gebruik van maken, we gaan straks naar het restaurant wat vlakbij schijnt te zitten. Hier gaan we ook heen voor het ontbijt morgenochtend.

Het avondeten smaakte prima in het restaurant. Helma had de dag soep (iets van butternutsoep…met wat extra zout en peper smaakte deze prima), Alexander had de tonijnsalade besteld als voorafje. Hoofdmaaltijd bestond uit sorloin (entrecote) met frites en Alexander spareribs met rijst besteld. Helaas is de rijst afgeleverd in de vorm van frites, ach ja…who cares. Na terugkomst in het huisje nog even de route en bezichtigingen voor morgen in de TomTom gezet. Morgen overdag kunnen we ook lange tijd aan dit Park besteden, morgen hoeven we ook niet veel km’s af te leggen. Maar we moeten ook nog over de hangbruggen in dit park.

Overnachting: Tsitsikamma National Park
Diner: Restaurant in Tsitsikamma National Park
Bezienswaardigheden/Attracties: Knysna Elephant Park, Tsitsikamma National Park, Birds of Eden
Gereden afstand: 105 km

 

Vrijdag 26 februari 2010

 

Vanochtend vroeg al weer vroeg wakker geworden, het was pas 6 uur. Nog even blijven liggen maar om half 7 er toch maar uit gegaan.
Even wakker worden met het fraaie uitzicht van de branding op de rotsen pal onder onze neuzen.
Rond 8 uur zijn we naar restaurant gegaan voor een ontbijt. Gebakken eitje met toast en Alexander scrambled egg op toast. Met natuurlijk koffie en thee en een glas vruchtendrank.
Daarna hebben we de spullen in de auto gezet en wilden net de sleutel naar de receptie gaan brengen toen de schoonmaakster er al aan kwam. De sleutel hoefden we dus niet in te leveren. We hebben onze auto bij het restaurant geparkeerd, 50 mtr verderop. Van daaruit gaan we de wandeling starten naar de hangbruggen.
Het was toen bijna 9.30 uur en om deze tijd zou de eerste boot uitvaren voor een tochtje van 3 kwartier.
Maar we besloten om eerst naar de brug te gaan dus. Het was al met al toch een hele klim/wandeling met veel trapjes etc. Maar met mooie uitzichten! Uiteindelijk bij de hangbrug aangekomen en eroverheen gewandeld. Aan de andere kant aangekomen ben ik op rotsen gaan zitten en Alexander besloot de bordjes ‘uitkijkpunt’ te volgen. Mij niet gezien. Uiteindelijk kon ik hem zien en dat was best hoog! Ik zat daar prima. Alexander is vervolgens nog een stuk verder geklommen, echter niet tot het hoogste punt. Het was vandaag ook gelukkig zonnig maar ook benauwd.
Nadat Alexander weer terug was hebben we het andere deel van de hangbrug gelopen en zo weer via de trapjes etc. terug naar het startpunt. Nu hadden we wel wat drinken verdiend. In het winkeltje een fles limonade gekocht en heerlijk buiten gedronken. We hebben deze tijd ook benut om van kleding te verwisselen. De spijkerbroeken waren toch wel te warm.
Toen ik terugkwam na het omkleden zat Alexander te kletsen met…een bekende. Ja zelfs hier kan je bekenden tegen komen.
De boot kwam inmiddels terugvaren en Alexander wilde de boottocht gaan reserveren. Helaas bleek toen dat het voor van vandaag de eerste en tevens laatste vaart was geweest, de zee werd te ruig.
Ze zijn hier nogal voorzichtig mee omdat er jaren geleden een groep collega’s ook een boottochtje heeft gemaakt en deze boot toen is omgeslagen. Aangezien er geen mogelijkheden zijn om jezelf uit het water te helpen langs de steile rotswanden zijn hier dus mensen overleden/verdronken.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Nog even wat gefilmd en na een tijdje besloten we maar om naar de volgende B&B te rijden, beetje vroeg maar ja. Wellicht onderweg nog wat leuks te zien.
Maar onderweg was niets de moeite waard om te stoppen, bovendien kwamen we weer in de regen terecht. Hier kan je ook niet zomaar overal langs de weg gaan stilstaan. Dus doorgereden naar Humansdorp naar Oppipad B&B. Gelukkig waren Rose en Johan thuis. Een leuk echtpaar waar we al snel mee zaten te kletsen. Zeer leuk!!! Alexander heeft nog geprobeerd om een tukkie te doen, maar door ons geklets lukte hem dat niet.
Alexander heeft voor hun nog wat aan de pc gedaan, antivirusprogramma etc. Helaas hebben ze geen airtime meer (hier werken ze met airtime…je koopt per maand een x aantal airtime (dataverkeer). Als dat besteed is kan je bijkopen, maar zo aan het eind van de maand is dat niet de moeite).
Rond een uur of 5 zijn we naar een restaurant in Jeffreysbay gegaan, deze zit in een groot winkelcentrum zo’n 10 km verderop. Hier zijn we naar The Ocean Baskett gegaan en hebben hier heerlijk gegeten. We hebben een visschotel voor 2 besteld. Garnalen, calamari, mosselen, vis (heek) met frites en rijst. Als dessert ijs gegeten. Sorbetijs en cappucinoijs (onze keuzes) waren niet voorradig, dus toen maar een ander ijsje besteld, ook erg lekker. Na afloop weer naar de B&B. Hier even een blik in het gastenboek geworpen alwaar we de namen van Alexander’s ouders zagen staan (26-1-2006)…leuk om te zien. Die van ons staan er inmiddels ook in. We werden uitgenodigd om in de huiskamer te zitten om te kletsen. Zo gezegd zo gedaan. Maar om kwart over 9 toch maar onze kamer opgezocht. Morgenochtend staat het ontbijt om 8 uur op ons te wachten.
Overigens is het weer hier weer prima, na de regen van onderweg. Hier hadden ze ook een hele droge, hete periode achter de rug en met water moest zuinig worden omgesprongen.

Overnachting: Oppipad B&B
Diner: Oceaan basket
Bezienswaardigheden/Attracties: Tsitsikamma National Park
Gereden afstand: 129 km

 

Zaterdag 27 februari 2010

 

Vanmorgen weer vroeg wakker geworden, maar in bed gebleven omdat pas na 7:00 uur het huisalarm werd uitgezet en we daarom niet van de kamer afkonden.
Om 7:30 uur toch maar van de kamer afgegaan na eerst gedoucht te hebben.
Om 8:00 uur stond ons ontbijt klaar. Heerlijk gegeten met een gebakken eitje, kaas, fruit en yoghurt. Daarna nog even gekletst en de spullen in de auto geladen. Het weer was prima en Helma heeft nog wat blauaapjes gefilmd die bij Rose en Johan in de tuin dadels kwamen eten. Hele schuchtere beesten, wel mooi om te zien, maar een pain in the ass voor bewoners, ze vreten alles op wat maar te eten is in de tuinen (en aangezien de mensen veel fruit, groenten etc in de tuinen hebben kan je dat wel voorstellen).
Na een hartelijk afscheid zijn we om 9:05 uur weggereden op weg naar Seaview Lion Park.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Hier was een nieuwe ingang dus dat moeten we even doorgeven aan TomTom. We reden hier in onze auto door dit park. We zagen diverse soorten hert-achtigen, zebra’s, giraffen. Aangekomen bij het deel waar je je auto kon parkeren zijn we te voet verder gelopen naar de omheinde ruimtes waar de tijgers en leeuwen zaten. Deze waren zeer lui vanwege de hitte en alleen liggend te aanschouwen. Vervolgens terug de auto in en naar het restaurant bovenaan in dit park gereden. Weer geparkeerd en daar stond een verblijf met 2 kleine tijger!welpjes van bijna 9 weken oud. Heel schattig om te zien. Helaas komen ze niet van nature in Zuid-Afrika voor.
Vervolgens was er achter het winkel/restaurant nog een deel waar je over een soort houten bruggen op palen tussen de verblijven door kon lopen, dit liep van hoog naar laag en weer omhoog. De dieren die daar zaten: leeuwen (5 jonge leeuwen van een maand of 8 acht, krokodil, tijgers, meerkats (stokstaartjes). Hoewel je hier wel een blik op kan vangen van de wilde dieren uit Zuid-Afrika is het toch een soort dierentuin met afgeschermde verblijven. Maar ja…we zullen de echte wildernis nog ontdekken later tijdens onze vakantie.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Na bij het restaurant nog wat gedronken te hebben zijn we om 11:15 uur weggereden.
op weg naar Schotia’s Safaris. Hier waren we veel te vroeg en zijn een stukje terug gereden naar Nanaga Farm Stall. Dit is een zeer recent gebouwd onderkomen waar een souvenir/winkel gedeelte in zit, een slager (met belachelijk lage prijzen), restaurant en een binnenplaats. Omdat we tijd over hadden hebben we hier heerlijk in de schaduw gezeten. Ondertussen zagen we ook nog een helikopter landen net aan de andere kant van het restaurant. Heel apart.
Om kwart over 2 zijn we naar Schotia’s Safari gereden en waren hier ruim voor half 3. Onze bagage voor de nacht achter de auto gezet en tas met vesten en lange broeken mee die we bij ons moesten hebben voor de komende rit. De overige bagage wordt naar het huisje gebracht.
Na ons afgevraagd te hebben waarom er niemand naar ons toekwam ontdekten we dat er ook nog ergens een receptie was. Dus toch maar even gemeld dat we er al waren. We kregen labels mee voor onze bagage die rechtstreeks naar onze lodge gebracht zou worden.
Om een uur of drie werden we door onze ranger Edward naar de safari auto geloodst.
Alexander en ik zaten op de voorste rij bankjes en hadden zo een prima uitzicht.
De safari duurde al met al toch zeker 3 uur! En er werd echt gezocht naar de beesten en niet zomaar doelloos in de rondte gereden.
We hebben gezien: allerlei hert-achtigen zoals impala, hartebeesten, zebra’s, wildebeesten (gnoes), 2 nijlpaarden die net het water ingingen, krokodil op de kant, 2 neushoorns van zeer dichtbij, leeuwen van dichtbij en giraffen. Supermooi om dit allemaal te zien.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Tussendoor was er even tijd voor wat koffie/thee of fris.
Na afloop van de middagdrive werden we met z’n allen (incl. een paar andere safari-jeeps) in een mooi omheinde binnenplaats geloodst. Hier stond het eten klaar met drankje en waren 2 houtvuren aangestoken. Heerlijk om jezelf even op te warmen want het was toch wel koud in die open wagens, zeker als er wind van voren was.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Na het avondeten snel even een lange broek aangetrokken en onze vesten. Het was inmiddels al behoorlijk donker en we gingen op weg voor onze avonddrive….eerst naar de leeuwen. Deze werden snel gevonden dankzij de zoeklichten. Een geweldig gezicht om die beesten van zo dichtbij te kunnen zien, vader en zoon leeuw en 7 jonge beesten. Blijkbaar hadden ze hun buik vol en liepen ze na een tijd richting een plek waar ze vaak overnachten. Nu op zoek naar de nijlpaarden, deze zouden uit het water moeten zijn en wellicht te vinden. Helaas, niet dus.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

Toch nog een hele rit gemaakt. Na de leeuwen te hebben gezien was onze safari-jeep de enige die doorreed. De andere gasten gingen weg en de gasten op onze auto blijven overnachten.
Er werden 4 gasten afgezet in huisjes en wij werden, samen met wat anderen, doorgereden en nadat de ranger nog wat in ons huisje (wrathodge-lodge) moest doen mochten wij naar binnen. Volgens de ranger een terrible house. Haha..ja die man had humor. Het was schitterend verlicht met kaarsjes overal en zeer leuk ingericht. Natuurlijk heeft Alexander hier foto’s van genomen. Het bad vol laten lopen en heerlijk in bad gelegen. Op de achtergrond horen we de geluiden van wilde beesten, voornamelijk het gebrul van de leeuwen. Ach ja…je kan het slechter treffen natuurlijk.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Morgenochtend worden we tussen 7 en 7:15 uur opgehaald voor de ochtenddrive en aansluitend ontbijt. Ik ben benieuwd wat we morgen te zien krijgen!!

Overnachting: Schotia safari
Lunch - Diner: Nanaga Farm Stall - Schotia safari
Bezienswaardigheden/Attracties: Schotia safari, Seaview Lion Park, Nanaga Farm Stall.
Gereden afstand: 179 km

 

Zondag 28 februari 2010

 

Vannacht heerlijk geslapen na een uitgebreid bad. Af en toe hoorde je de leeuwen brullen.
Om half zes al weer wakker en rond half 7 opgestaan. We werden rond 7:10 uur opgehaald met de safari-jeep en de bagage ging achterin een aanhangwagen. Tijdens het ophalen van de andere mensen die in een lodge sliepen zagen we vlak bij ‘ons’ hek een paar leeuwinnen. Een goed begin van een zonnige en warme dag. Eerst even de aanhanger veiliggesteld bij de ontbijtlocatie en toen kon de ochtend-drive van start.
De krokodil lag weer lekker op zijn/haar plekje bij het water (er zijn hier 2 krokodillen die voor het eerst jongen hadden…is toch uniek). De jongen kregen we niet te zien omdat de krokodillen die zorgvuldig verbergen in verband met andere roofdieren.
Een stukje verderop vlak bij de plaats waar de leeuwinnen werden gespot vanochtend, lagen nog restanten van een feestmaal die de leeuwen hadden genuttigd. De ranger hoopte dat de leeuwen hier nog terug zouden komen om de restanten op te eten. Eerst even gaan zoeken waar de mannen van de leeuwenfamilie zich bevonden. Overigens waren we blij dat we onze vesten aan hadden gedaan….toch wel fris in zo’n open wagen!
De leeuw werd door een medepassagier gespot op een berghelling…helaas liep de leeuw verder van ons af. Maar de ranger wist dat de leeuw er zat want de giraffen bleven strak naar dat punt kijken…dat betekent dus gevaar!
De ranger zag ook de verse sporen van de leeuwen in het zand en heeft deze gevolgd. Helaas zonder resultaat. Toen heeft hij maar besloten om naar de nijlpaarden te gaan kijken. Ondanks het speuren en turen…geen hippo te zien.
Dan maar weer terug richting de mannelijke leeuw. We hebben zelfs door een gebied gereden waar normaal geen voertuig komt, wat bosjes hebben het moeten ontgelden. De ranger was echt serieus op zoek naar die leeuw. Volgens mij baalde hij dat hij ons niet zo veel kon laten zien. Hij heeft zelfs geprobeerd de leeuw te lokken door naast de auto het geluid te maken van een wildebeest in nood/gewond. Maar de leeuw trapte er helaas niet in.
Uiteindelijk zijn we gaan ontbijten in dezelfde ruimte als gisteren het diner werd geserveerd. We hebben goed gegeten.
Toen de aanhanger weer aangekoppeld en werden we teruggereden naar de ingang waar onze auto’s stonden. Even de ranger bedankt en afscheid genomen van de medepassagiers.
Al met al een zeer geslaagde tijd op Schotia met veeeeel beesten.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Om 9:55 uur zijn we daar vertrokken en richting Addo Elephant National Park. We waren daar om 10:30 uur en kochten de toegangsbewijzen. Aangekomen bij de slagboom om het gebied daadwerkelijk in te komen kregen we een TIP van die man aldaar….hij vertelde waar de olifanten zouden zijn. Dus hem ook maar een TIP gegeven in de vorm van geld.
Na niet al te lange tijd zagen we inderdaad onze eerste olifant. Een stukje verderop nog een aantal. Een tegemoet komende toerist vertelde dat we een paar kilometer verderop veel meer olifanten konden zien, wel 40 zei hij. Het was toch nog best een stuk rijden maar toen……..we zagen een groep van een stuk of 10 lopen op een veld en toen we naar rechts keken zagen we er nog meer. Een paar meter verderop was een open gedeelte met een waterpoel en daar stonden er nog meer! En we konden best dichtbij komen….super om te zien. Er waren ook jonkies bij, deze zijn natuurlijk op de gevoelige plaat gelegd. Tijdens het rijden liepen er 4 langs die weg. Helaas sloegen ze voordat ze bij ons waren het veld met bosjes in. Ongelofelijk dat zulke grote beesten zo snel uit het oog verdwenen zijn. Overal om je heen zag je sporen dat er olifanten waren geweest, drollen te over. Hier mag je trouwens niet overheen rijden. De mestkever (mestkruier) legt hierin de eitjes en aangezien mestkevers beschermd zijn in dit park is het slalommen geblazen.

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

We hebben buiten de olifanten niet veel andere beesten gezien, wel een jakhals of prairiehond, buffel, kuddu man en verderop een kuddu vrouw, schildpadden (skilpaaie) en vogeltjes. Het was ook echt tropisch heet vandaag. Waarschijnlijk lagen de beesten heerlijk in de schaduw en dus buiten ons zicht.
Ook zijn we even doorgereden naar een piekniekplaats, deze wordt afgeschermd door hekken zodat je daar veilig uit je auto kan. Hier zaten veel mensen en er waren er zelfs aan het braaien met de hele familie. Na een half uurtje weer terug in de auto, op zoek naar de beesten. Helaas alleen nog schildpadden gezien. We besloten maar om de uitgang op te zoeken en een kop koffie en cola te drinken. Tegen vier uur het park uitgereden op weg naar de volgende B&B (Avoca). Dit was ongeveer een half uurtje rijden en hier kwamen we om 16:25 uur aan. Ingecheckt en de was afgegeven die we morgenochtend weer op kunnen halen. We hebben afgesproken om om 8 uur te ontbijten. Omdat het zulk mooi weer was had Alexander het idee om zelf ook te gaan braaien, bij het huisje was daar de mogelijkheid voor.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

De man bij receptie heeft de supermarkt in Kirkwood (Spar) gebeld tot hoe laat ze open zouden zijn. Wij daarheen gereden voor wat vlees, tomaten, cola, water, meloen en perziken. Het huisje is wederom schitterend. Deze B&B is ook erg groot met diverse soorten huisjes verspreid over een groot terrein, midden in de citrusplantages. Ziet er erg mooi uit. Ook ons uitzicht is geweldig, mooi onderhouden tuinen etc.
Bij ‘thuiskomst’ de braai aangestoken en even gaan wandelen bij het water waar ook gevist kan worden. Alexander ontmoette daar een ander koppel uit Denemarken aan we hij Schotia heeft aanbevolen. De man kwam nog even de foto’s daarvan bekijken en zou er beslist heen gaan.
Toen het vuur op temperatuur was eerst de boerewors erop gelegd en volgens een T-bonesteak en een paar tomaten.
We hebben heerlijk gegeten!
De katten die daar rondliepen kwamen er zelfs op af. De hele familie bestond uit zo’n 7 katten waarvan er 5 jonkies bij waren. Een ervan heb ik gedoopt tot Gizmo….bijna haar evenbeeld op de lange haren na.
We hebben ze maar niet geaaid en steeds proberen weg te jagen bij ons vlees.
Lief hoor zulke katjes, maar voor het zelfde geld zitten we straks onder de vlooien.

prettyphotoprettyphoto

Nog even lekker douchen voordat we zo het bed induiken. Morgen een lange rit te gaan naar de volgende B&B.

Overnachting: Avoca B&B
Diner: Braai
Bezienswaardigheden/Attracties: Addo Elephant park
Gereden afstand: 155 km

 

Maandag 1 maart 2010

 

Vanmorgen heerlijk ontbeten op het terras van het grote mainhouse, wat een geweldig uitzicht over de plantage van citrusbomen. Super om zo je dag te beginnen. Het is vandaag weer een warme zonnige dag. Wederom een Engels breakfast, pfff.. Helma nam alleen de gebakken eitjes en Alexander alles erop en eraan dus compleet met bacon en sausage! Maar er was ditmaal, hoe kan het ook anders, een vers geperste jus d ‘orange bij!
Nog even de was opgehaald die ik de dag ervoor bij aankomst had gegeven. De kleren waren nog vochtig, maar op de achterbank droogt het wel verder. (kosten voor de was: R 50 = € 5,-)

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

We zijn rond half 9 weggereden op naar de volgende B&B in Kokstad (Ripplemead B&B). Een hele rit voor de boeg van zo’n 9 uur (ruim 680 km). Door de bergen duurt zo’n rit veel langer dan in het platte Nederland.
Deze route bracht ons door een aantal steden waar volgens mij geen blanken wonen en te zien waren. En alles loopt op straat, steekt zomaar de weg over…dat zien we ook niet in Nederland.
maar alles is goed gegaan. Nog wel even in laatste ‘zwarte stad’ getankt en geplast. Helemaal prettig voelde ik me hier niet…zeker niet toen Alexander naar het toilet was en ik buiten bij de auto stond. Maar gelukkig zag een nog een aantal blanke mensen de shop inlopen. We waren niet de enige blanken dus.
Enfin…onze weg vervolgd.
Door een aantal bergpassen gereden en zowat gedurende de hele route liepen allemaal dieren los langs en over de weg: koeien, geiten, schapen, ezels en af en toe een paard. Zo’n beest wil je niet onder je wielen hebben. Ook zagen we tijdens het laatste deel van de route veel lijken van deze dieren liggen, toch aangereden door automobilisten.
Ondanks de bergen en loslopende dieren/mensen waren we vroeger bij de B&B dan gepland, het was toen rond 18:00 uur. We waren blij dat we er waren.
Vandaag was het echt bloedheet, zo’n 30 graden. Maar af en toe een stuk met de airco aan gereden om ons hoofd wat koel te houden.

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

Bij deze B&B vertelde de eigenaresse dat ze ons niet had verwacht….ze dacht namelijk dat ze de betaling niet had ontvangen en dat de overnachting daarom niet door zou gaan. Ai…dat hebben wij weer. Maar zeker naar zo’n lange dag in de auto is dit geen leuk nieuws. Maar…..geen paniek…
Gelukkig heeft ze de betaling kunnen achterhalen en was er een huisje vrij. Een schattig rond huisje met rieten dak (rondavel). Heerlijk koel binnen.
Snel de spullen binnengezet en doorgereden naar een restaurant (voordat de man met de hamer zou komen). We hebben gegeten in een restaurant Cassandra’s genaamd, zo’n 14 km verderop in Kokstad. Heerlijk gegeten en snel weer terug om ons bed op te zoeken. Morgenochtend wordt om 7:00 uur ons ontbijt gebracht in het huisje.
Morgen hebben we niet zoveel km’s af te leggen (170 ofzo) maar Alexander wilt graag op tijd in Umkomaas zijn om af te kunnen spreken voor een duik morgenochtend.

Overnachting: Ripplemead Farm Guesthouse
Diner: Cassandra's
Bezienswaardigheden/Atracties: Uitzicht onderweg, schitterende natuur
Gereden afstand: 707 km